رسانه؛ تبیین واقعیت، امید به آینده
علی حیدری
سردبیر
صاحبنظران سه کارکرد مهم رسانهها را آگاهی بخشی و بیان واقعیتهای جامعه، کمک به ایفای نقشهای اجتماعی و نقد روندهای موجود برای برطرف کردن نقاط ضعفها میدانند. رسانهها بسته به نوع فعالیتشان، کارکردهای خاصی را برای خود تعریف کرده و اولویتهایی را انتخاب میکنند.
در این میان آنچه بیش از موارد دیگر در بین افکار عمومی به عنوان کارویژه رسانهها شناخته شده، موضوع نقد است. «نقد سازنده» در صدد است که راههای بهتر و نزدیکتری را برای رسیدن به اهداف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نشان دهد، اما «نقد منفی» عموماً با کلیدواژه اعتراض به چیزی یا کسی است و میخواهد اشتباه و نادرست بودن یک روند را نشان دهد. هریک از این نقدها کاربردهای خاص خود را دارند، اما برای یک نقد خوب و اثربخش معمولاً تلفیقی از این دو به کار میرود؛ به عبارت سادهتر، بیان مشکل و ارائه راهحل آن.
اما رسانهها در کنار این نقش مهم، وظایف دیگری نیز بر عهده دارند. یکی از این وظایف و کارکردهای مهم ایفای نقش به عنوان مکمل و عامل مقوم امنیت عمومی و در سطح کلان آن امنیت ملی است؛ چرا که برای مقابله با هرگونه تهدید سیاسی و اجتماعی نیازمند رسانهها هستیم. زیرا مقوله امنیت ملی بیش از هر چیز در گرو بسط و توسعه اعتماد عمومی و تقویت پایگاه اجتماعی است و رسانهها در این میان نقشی مهم و اساسی دارند و نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد اینکه، فراتر از تقویت امنیت عمومی، تقویت احساس امنیت است که زمینهساز آرامش و امنیت روانی جامعه بوده و جلوی بروز بسیاری از مشکلات را میگیرد.
رسانهها همانطور که از عنوان آنها برمیآید رسالت سترگ بیان حقایق و انتقال صحیح واقعیتهای موجود به افکار عمومی را برعهده دارند. به ویژه واقعیتهایی که وجود دارند، اما از دید جامعه پنهان مانده یا آن طور که باید به اطلاع عموم نرسیدهاند. در وضعیت امروز کشور، تبیین صحیح و واقعبینانه از شرایط موجود، بیان دستاوردها در عرصههای گوناگون، ترسیم جایگاه واقعی کشور در عرصه منطقهای و جهانی و بیان مشکلات، تنگناها، کاستیها و نارساییها در کنار تشریح علل و عوامل بروز مشکلات(عوامل درونی و عوامل بیرونی) و ارائه راهکارهایی برای عبور از این شرایط از جمله وظایف رسانهها است.در پرتو بیان منطقی و منصفانه رسانهها از یک سو تبلیغات و پروپاگاندای رسانهای دشمن برای زیر سؤال بردن داشتهها و دستاوردها ناکام میماند و از سوی دیگر امید و اعتماد به آینده بهتر در جامعه تقویت میشود. تقویت امید بر پایه پیشرفتهای بزرگی که در سایه انقلاب اسلامی با اتکا به توانمندی فرزندان این مرز و بوم حاصل شده و همین خوداتکایی یکی از دلایل دشمنیهای استکبار با ملت ایران است.
امروز که دشمن با جنگ تمامعیار اقتصادی با حربه تحریم و استفاده از ابزار رسانه و شبکههای اجتماعی به دنبال شبیخون زدن به اقتصاد کشور و در تنگنا قرار دادن مردم برای تضعیف امید در بین آنان است، نقش رسانهها در تبیین واقعیت و نمایش هنرمندانه آن به افکار عمومی بسیار حائز اهمیت است؛ نقشی که متأسفانه برخی رسانههای داخلی از آن غافلند و حتی در بیان مواضع و تحلیلها بعضاً در جهت عکس آن حرکت میکنند که اگر این نوع مواجهه از روی عمد باشد، گناهی نابخشودنی است و اگر هم از روی خطا و اشتباه باشد، نشانه عدم شناخت وضعیت موجود بوده و البته چیزی از آثار و پیامدهای آن نخواهد کاست.
دریافت نسخه پی دی اف |
دریافت نسخه متنی |